Aurore – prisbelönta viner från Moldavien.

I Moldavien har en vintradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Sedan några år tillbaka finns viner från Moldavien även här i Sverige. Moldavien ligger på samma breddgrad som Bordeaux och det kontinentala klimatet befruktas av det närliggande Svarta havet. Förutsättningarna för vinodling är idealiska. Landskapet består av böljande gröna kullar med bördig svartjord som ligger på en kalkstensgrund full av fossiliserade skal från den tid då regionen var havsbotten.

I Moldavien odlas för oss både välkända druvsorter och en del för landet unika sorter som till exempel den Fetească Neagră (svarta jungfrun) och Fetească Regală (kungliga jungfrun).

I "Valul lui Traian", i södra Moldavien hittar vi familjeföretaget Fautor Winery, Moldaviens mest prisbelönta vingård. Området som omger vingården och dess provodlingar anses som ett av de bästa områdena I Moldavien för att producera högkvalitativa viner.

Nu finns deras uppmärksammade Aurore-serie i Sverige. Sex spännande viner gjorda på (för oss) klassiska druvor och unika moldaviska druvor. Fyra av dessa viner kammade hem 2 guld- och 2 silvermedaljer av de internationella vinexperterna i Concours World de Bruxelles 2022.

Aurore Albariño Sauvignon Blanc

Ett torrt kvalitetsvin där den spanska druva Albariño möter klassiska Sauvignon Blanc. Härlig doft av gröna äpplen, sommarblommor, med en långvarig smak, balanserad syra. Ett livfullt vin med citrusaromer med smak av vit persika. Frisk mineralsmak med en lång och elegant finish.

Aurore Pinot Grigio

Ett perfekt vin på sommaren. Elegant med livfull syra, med en frisk och energigivande smak av citrusfrukter och äpplen. Ett vin som tilldelades en silvermedalj av de internationella vinexperterna i Concours World de Bruxelles 2022.

Aurore Feteasca Regală

Ett riktigt kungligt vin som förra året fick silvermedalj i Le Mondial des Vins Blanc. Vacker ljusgul färg med grönaktiga reflektioner med en rik och explosiv arom av jasmin- och citrustoner. Välstrukturerad, komplex och fruktig.

Aurore Rara Neagră

Ett torrt rubinfärgat vin med en fin doft av kryddnejlika, körsbär, granatäpple och plommon. En smak av mogna körsbär förstärkt av lätt kryddiga toner. Ett komplext och fylligt vin med långvarig eftersmak som Decanter Magazine nyligen gav 92 poäng och som även tilldelades en silvermedalj av de internationella vinexperterna i Concours World de Bruxelles 2022.

Aurore Tempranillo Feteasca Neagră

Ett spännande vin som kombinerar den traditionella moldaviska druvan Feteasca Neagră med spanska Tempranillo som planterades första gången 2012 i Moldavien av Fautor. En fin bouquet av körsbär och svartpeppar med rustika nyanser och aromer av viol är frukten av detta unika druvmöte. Vinet fick “Gold Medal” i Concours World de Bruxelles 2022.

Aurore Syrah Cabernet Sauvignon

Ett vin med karaktär och komplexitet. Doftar av frukter, blåbär, körsbär och plommon. Ett vin med harmoniskt och balanserade tanniner med vaniljtoner som fungerar perfekt till nötkött, lamm och kryddiga vegetariska rätter. Ett vin som fick en Gold Medal i Concours World de Bruxelles 2022.