Moldavien och Höga Kusten

High Coast Wine finns i vackra Höga kusten. Vi samarbetar med de främsta vingårdarna i Moldavien och importerar vin av mycket hög kvalitet till Sverige. Dessutom arrangerar vi vinresor till Moldavien.

För många i Sverige är Moldavien ett nytt vinland men i själva verket är det ett av världens äldsta vinproducerande länder. I Moldavien har det framställts vin i över 7000 år och där odlas både välkända druvor och en del för landet unika sorter.

Moldavien ligger på samma breddgrad som Bordeaux och det kontinentala klimatet befruktas av det närliggande Svarta havet. Handplockade druvor, låga skördeuttag och perfekta förutsättningar för odling ger rena, ärliga viner utan tillsatser.

Anledningen till att det tidigare inte funnits i Sverige är att allt vin som producerades i Moldavien tidigare såldes till Ryssland. Fram till 2006 hade Moldavien 60 % av den ryska marknaden! När Moldavien började närma sig Europa och EU valde Ryssland som motåtgärd att stoppa importen av vin från Moldavien, vilken är deras viktigaste exportvara. Efter det har Moldaviska producenter sökt sig till nya marknader.

High Coast Wine har sedan starten 2015 byggt upp ett samarbete med flera av Moldaviens framstående vingårdar vilket resulterat att vi i Sverige nu kan köpa viner från Moldavien via Systembolagets beställningssortiment och njuta av vinerna på utvalda restauranger.

Sommaren 2020 togs ett nytt steg då vi släppte två viner som låg oss extra varmt om hjärtat. Höga Kusten Röd och Höga Kusten Vit. Två kvalitetsviner från Moldavien i en speciell Höga Kusten-serie. Dessa viner fann snabbt en plats i mångas hjärta. Hösten 2021 lanserades ett tredje vin i denna serie, Höga Kusten Brut.  

Hur det började

Men berättelsen om vår import av Moldaviska viner till Sverige startar på Kinavallen i Ullånger, när några av de Moldaviska fotbollsspelarna i Höga kusten fotboll hjälpte till på en fotbollsskola för barn kallad Landslagets fotbollsskola. Via fotbollsskolan får barnen var sin tröja, flaska och fotboll, allt i landslagets färger. De Moldaviska spelarna berättade att i deras hemland, som är Europas fattigaste land, är situationen helt annorlunda. De allra flesta föreningarna har inte råd med mera än en handfull bollar på hela föreningen.

100 bollar skänkta av Svenska fotbollsförbundet

För att korta ner historien något, växte i samtalet en idé till ett projekt fram där vi så småningom åkte ner till Moldavien med 100 bollar, skänkta av Svenska fotbollsförbundet. I Moldavien fick vi möta underbara barn och engagerade ideella ledare i fotbollsföreningarna. Ledare, som förutom fotbollen, också fungerade som vuxennärvaro i barnens och ungdomarnas liv.

Det är nämligen så svårt att få jobb i Moldavien att cirka 1 miljon av landets totalt 4,5 miljoner medborgare arbetar utomlands, vilket får till följd att många barn och ungdomar växer upp utan föräldrarnas närvaro. Något som tyvärr utnyttjas hänsynslöst av kriminella som sysslar med trafficking, droger, pedofilringar m.m. I det sammanhanget gör de ideella ledarna i (bl.a.) fotbollsföreningarna en enormt viktig insats med sitt engagemang för barnen. Men barn är barn i alla länder. Det är inte säkert att barnen tycker det är så kul när det bara finns ett par slitna bollar att tillgå. Att då som idrottsledare kunna erbjuda 20 bollar till barnen i stället för 2-3 slitna bollar gör en enorm skillnad. Plötsligt handlade det inte bara om fotboll längre.

Win-win koncept

Men det var ju vin det skulle handla om! Jo, vi kommer till det. Förutom att träffa alla fantastiska människor i Moldavien fick vi också prova deras viner, vilket var helt nytt för oss. Det var fantastiskt goda och när jag kom hem till Sverige sökte jag såklart efter dem på Systembolaget. När jag upptäckte att det inte fanns några Moldaviska viner där föddes idén till ett win-win koncept. Om vi importerar vinerna till Sverige ger vi flera möjlighet att få ta del av viner från några av världens bästa vingårdar. Om vi dessutom ”i retur” skänker del av vinsten till förmån för barn och ungdomar i Moldavien så ger tillbaka av något som vi i vår tur har gott om, nämligen pengar.

Retur

Sagt och gjort, nu finns vinerna i Sverige och en del av vinsten går via High Coast wine AB, i samarbete med Svenska ambassaden i Moldavien, tillbaka till föreningar som jobbar både med fotboll och den sociala vuxennärvaron.

Vin av mycket hög kvalitet

Vi samarbetar med de främsta vingårdarna i Moldavien - Chateau de Pur-cari , Chateau Vartely, Et Cetera och Cricova - vilka ligger bland de allra främsta i Europa vad gäller kvalitet. Som exempel kan nämnas att Purcari 2015/16 var den vingård i mellan- och Östeuropa som tog överlägset flest medaljer vid världens största vintävling, Decanter Awards i London. Enligt Erik Grödahl, som blev vald till årets vinprofil i Sverige 2016 och bland annat representerat Sverige i blindprovnings-VM, producerar dessa vingårdar vin av mycket hög kvalitet. Speciellt imponerad är han av Rosé de Purcari som han menar är det bästa rosévin som finns att köpa i Sverige! Men också Chateau Vartelys Chardonnay Botrytis (96 poäng vid Decanter 2017!) samt Cricovas Grand Vintage 2009 (sparkling wine) får allra högsta betyg.

Beställningssortiment

Våra viner finns att köpa via Systembolagets beställningssortiment och beställs via deras hemsida eller direkt i butik. Sök på Moldavien och på ovan nämnda vingårdar så hittar du dem.

Det känns garanterat gott i både näsa, mun och mage. Men också i hjärtat och i den extra långa eftersmaken som kommer när du vet att en del av intäkterna går tillbaka till förmån för barn och ungdomar i Moldavien.