Smak av frihet

Alla våra viner är speciella för oss. Det säger vi inte för att skryta. Utan vi menar det. Vi importerar bara viner som vi själva gillar. Men ett vin sticker ut. Ett vin som vi brukar säga är “mer än ett vin”. Ett vin som har funnits med under alla år sedan vi började importera viner från Moldavien. Freedom Blend.

Vinet som gjordes första gången 2011 till minne av 20 år i frihet från Sovjetunionen. Druvorna i Freedom Blend har sitt ursprung i tre länder som alla varit med i Sovjetunionen.

Saperavi – Georgien.

Bastardo – Ukraina.

Rara Neagra – Moldavien.

I Moldavien pratar man om att vinet har hjärtat i Georgien, Ukrainas fria anda och Moldaviens terroir.

Vinet fick snabbt ett stort gensvar och har sedan dess producerats varje år i en begränsad upplaga.

Men.

Tyvärr för exakt ett år sedan fick vinet en helt ny betydelse.

Vi kan bara ana konturerna av de oräkneliga enskilda tragedier som detta krig orsakar.

Freedom Blend kommer från Château de Purcari som ligger Inbäddad mellan floden Dniester och Svarta havet. Vackert så att det nästan gör ont med vinrankor efter vinrankor så långt ögat når. Men vingården ligger också bara ett stenkast från gränsen till Ukraina. Det senaste året har ljudet av raketer mot Odessa i fjärran och människor på flykt fört kriget skrämmande nära.

Så här skrev vingården den 24 februari 2022.

”Kära ukrainare, vi känner djupt och lever med er det i det fruktansvärda drama ni går igenom, och vi är redo att hjälpa er. Vi välkomnar er med öppet hjärta på Château de Purcari, där vi tar hand om dig och allt du behöver i dessa utmanande tider.”

Och det har de gjort. Och fortsätter att göra.

På insidan är Freedom Blend densamma. Den intensiva rubinfärgen och den komplexa tonen dominerad av körsbär, björnbär och vinbär, kompletterat med torkade plommon, rödpeppar.

Men utsidan är förändrad. De silverfärgade fåglarna som fanns på originaletiketten har fått flyga in i ett blågult hjärta. Två färger som tillsammans med röd också är Moldaviens färger.

Det ser ut som en tanke att denna dag går i den röda färgens tecken i Moldavien. Idag firas ”Dragobete”. En dag som påminner om alla-hjärtans dag men med många gamla traditionella seder i bakgrunden. Men kort handlar det om att sprida och få kärlek.

Därför höjer vi glasen idag.

För kärlek.
För Moldavien.
För dess grannland
För frihet.

Noroc vänner!Är du över 25 år?

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år